Na Hvaru održane Konzultacije s građanima “EU politike: otoci do 2030. - pametni otoci“

Konzultacije su održali ministri Gabrijela Žalac i Oleg Butković te državni tajnici Frano Matušić i Maja Markovčić Kostelac

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva turizma, u Hvaru su 26. listopada, održane konzultacije s građanima, odnosno, dijalog između resornih ministara i građana o razvoju otoka koji pametno raspolažu svojim resursima, prepoznaju svoje potencijale te koriste kulturu, identitet i ostale generatore za osnaživanje svojih otoka.

Pod nazivom “EU politike: otoci do 2030. - pametni otoci“ dijalog s građanima održali su ministri Gabrijela Žalac i Oleg Butković te državni tajnici Frano Matušić i Maja Markovčić Kostelac, koji su uvodno predstavili mjere koje provode njihova ministarstva s ciljem razvoja otoka, a zatim su odgovarali i na brojna pitanja zainteresiranih građana.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac predstavila je novi Zakon o otocima i o tome što on donosi razvoju hrvatskih otoka. Ministrica Žalac također je pojasnila mogućnosti financiranja razvoja otoka u ovoj Financijskoj perspektivi od 2014. do 2020., ali i o tome što otoci mogu očekivati u nadolazećem financijskom razdoblju. Kako je rečeno, regionalna politika kao glavna investicijska politika EU, vodi računa o svim državama članica EU i smatra kako otoci imaju posebnu ulogu u razvoju zemalja članica EU i izvor su gospodarskih, okolišnih i društvenih izazova, no ujedno su i rješenje za te izazove. „Potencijalna područja ulaganja koja za cilj imaju razvoj pametnih otoka u Hrvatskoj u skladu su sa Deklaracijom o pametnim otocima i odnose se na prilagodbu i ublažavanje klimatskih promjena i jačanje otpornosti na iste na lokalnoj razini“, pojasnila je ministrica Žalac istaknuvši da se to, među ostalim, odnosi i na brže korištenje naprednih tehnologija, smanjenje upotrebe fosilnih goriva i energetsku učinkovitost, promoviranje održivih načina mobilnosti na otocima kao što su elektro-mobilnost, na pametne načine upravljanja vodnim resursima i sl. „Za razvoj otočnog gospodarstva ključno je iskoristiti posebnosti otoka u stvaranju novih i inovativnih lokalnih djelatnosti, pružiti edukaciju i potporu građana, poticati prelazak na alternativne, dugoročne, održive i odgovorne načine obalnog i priobalnog turizma te turizma u unutrašnjosti otoka“, zaključila je ministrica i dodala kako je jedan od mehanizama uključivanje predstavnika otoka, kao ključnih dionika razvoja Hrvatske, u proces izrade Nacionalne razvojne strategije. Dakle, planira se osnivanje pod-skupine za razvoj pametnih otoka koja će sa radom krenuti u studenom ove godine, istaknuto je na Konzultacijama i rečeno kako je to najbolji  način da se iskoristi teritorijalni kapital i razvojne potencijale koje imaju otoci.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković uvodno je predstavio ulaganja Ministarstva u lučku infrastrukturu koja za cilj imaju, ne samo pomoći u izgradnji i rekonstrukciji objekata za prihvat trajekata, putničkih i ribarskih brodova, već i poboljšati povezanost otoka međusobno i otoka s kopnom. „Dio sredstava za to izdvajamo svake godine iz Proračuna, ove godine je to čak 65 milijuna kuna za 26 projekata u obalno-otočnim županijama, a ono što me posebno veseli jest da smo po prvi puta, bespovratnim sredstvima EU, pokrenuli val ulaganja u male županijske luke za bolje otočno povezivanje.“, rekao je ministar Butković i pojasnio kako je na raspolaganju ukupno 80 milijuna eura iz EU. Ministar Butković također se osvrnuo na reformu pomorskog zakonodavstva koja se provodi kroz izmjene i donošenje tri ključna zakona, a kroz što će se također otvoriti prilike za dodatne investicija na našoj obali. Ministar se osvrnuo i na, otočanima možda najvažniji segment, prometno povezivanje između otoka i kopna. „Prometno povezivanje je ključni element bez kojeg nije moguće ostvariti razvoj gospodarstva pa ni održavanje samog života na otocima, a svjesni toga, za potrebe povezivanja otoka sustavom javnog obalnog linijskog pomorskog prometa, na godišnjoj razini osiguravaju se značajna sredstva.“, zaključio je ministar i rekao da se na taj način omogućava cjelogodišnje povezivanje koje je za otočno stanovništvo posebno važno u razdoblju izvan sezone kada na većini linija nema gospodarskog interesa. U tom kontekstu, a s obzirom da su se konzultacije održavale na otoku Hvaru, ministar Butković je izrazio posebno zadovoljstvo dogovorom s gradonačelnikom i gospodarstvenicima oko uspostavljanja novog, usklađenijeg plovidbenog reda, koji će obuhvatiti i više linija u razdoblju izvan glavne sezone.

Osim o prometnoj povezanosti otoka i ulaganjima u luke, razgovaralo se i o očuvanju autentičnosti, samoodrživosti i kvalitete na otocima kao izvornim potencijalima.
 
Naime, upravo je ideja Konzultacija s građanima da se države članice otvore prema građanima, čuju i osluškuju njihova razmišljanja, kritike, nade i očekivanja o budućnosti EU, a sve kako bi se to iskoristilo pri identificiranju prioriteta i područja djelovanja EU tijekom sljedećih nekoliko godina. Prema tome, i ove konzultacije poslužile su kao dobra platforma za kreiranje budućih planova koji će biti bliži realnim potrebama građana, a također će se iskoristiti u programiranju Nacionalne razvojne strategije, kao i u pripremi za korištenje Europskih fondova  u slijedćem prograsmkom razdoblju.
 

Pisane vijesti