U Splitu održana Međunarodna konferencija „Strateški pristup razvoju pametnih gradova“

Dvodnevna konferencija omogućila je ključnim dionicima urbanog razvoja u Hrvatskoj uvid u primjere najbolje prakse razvoja i upravljanja pametnih gradova

U četvrtak, 18. listopada, u Splitu održana je dvodnevna Međunarodna konferencija „Strateški pristup razvoju pametnih gradova“ u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Ministrica Gabrijela Žalac svečano je otvorila konferenciju te naglasila kako je konferencija organizirana u okviru promotivne kampanje „Hrvatska kakvu želimo“ kao dio procesa izrade Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine i pripreme Republike Hrvatske za programsko razdoblje Europske unije nakon 2020. godine.

Konferencija je okupila mnogobrojne inozemne i domaće stručnjake iz strateškog planiranja koji su  kroz svoja izlaganja predstavili vlastita iskustva iz područja strateškog planiranja i upravljanja razvojem na temu razvoja pametnih gradova iz New Yorka, Amsterdama, Dubaija. Također, svoja znanja i iskustva predstavili su i predstavnici renomiranih hrvatskih tvrtki Hrvatskog telekoma d.d., Petrola, Ericssona Nikole Tesle d.d., Siemens Hrvatska i Ampelos d.o.o.

Naglasak je bio na rješenjima infrastrukturnih problema koji će tijekom godina dodatno rasti, a time se stvara osjećaj otuđenja među građanima. Rješenja problema su tako zvani pametni gradovi – Smart Cities – koji koriste splet povezanih   informacijsko – komunikacijskih tehnologija kako bi pokušali promijeniti načine na koje živimo, putujemo, radimo i trošimo svoje slobodno vrijeme u gradovima. Kroz iskustva stručnjaka prikazane su inovacije koje na prvi pogled djeluju vrlo jednostavne i očite, ali kada se uvedu, prihvaćene su od strane građana (uvođenje plaćanja parkinga SMS-om, pametne klupe, kontrola i nadzor cjelokupnog voznog parka…).Također tijekom konferencije predstavljen  je primjer provedbe integriranih teritorijalnih ulaganja za urbana područja koji se uspješno provodi u Republici Hrvatskoj.

Dvodnevna konferencija omogućila je ključnim dionicima urbanog razvoja u RH uvid u primjere najbolje prakse razvoja i upravljanja pametnih gradova u želji da zajednički uspijemo primijeniti neka od tih iskustava  i inovativnih rješenja u Republici Hrvatskoj kako bi  doprinijeli društvenom  i gospodarskom rastu Republike Hrvatske te povećanje kvalitete života građana u svim dijelovima naše zemlje.

Pisane vijesti