U srcu Zagreba otvoren preduskršnji sajam hrvatskih otočnih proizvoda

U srijedu, 7. ožujka 2018. godine ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić svečano su otvorili preduskršnji sajam „Hrvatski otočni proizvod“, a sajam je posjetio i ministar uprave Lovro Kuščević.

Predstavljanje projekta „Hrvatski otočni proizvod“ u sklopu preduskršnjih aktivnosti odvijat će se na Trgu bana Josipa Jelačića, u stakleniku postavljenom između Radićeve ulice i Splavnice sve do 14. ožujka 2018. godine, svaki dan od 8,00 do 20,00 sati. Ovom prilikom predstavit će se 24 otočna proizvođača s Hvara, Brača, Visa, Dugog otoka, Ugljana, Prvića, Krka, Raba, Paga, Korčule, Lastova, i Pelješca. Posjetitelji će moći razgledati i kupovati maslinova ulja, sireve, mariniranu ribu, vina, rakije i likere, med, slastice, eterična ulja, kozmetiku i suvenire te ostale specifične otočne proizvode.
 
Ministrica Žalac tom je prigodom pozvala sve građane koji su u prilici da dođu na Trg bana Josipa Jelačića, pruže podršku našim otočanima i okuse autohtone proizvode s hrvatskih otoka.
 
Projekt „Hrvatski otočni proizvod“ kreiran je kao projekt koji potiče razvoj poduzetništva, uključuje različite nacionalne razine (od lokalne do državne), obuhvaća različite poslovne subjekte, zaokružio je otoke kao regiju, promiče izvrsnost i prepoznatljivost, čuva tradiciju i uvodi inovativnost, omogućuje rast i razvoj subjekata unutar projekta do optimalnih granica. Temeljni je cilj Projekta identificiranje, proizvodnja, distribucija i promidžba izvornih i kvalitetnih otočnih proizvoda koji će kao takvi biti prepoznati i u Hrvatskoj i izvan nje. Radi se o proizvodima koji su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije čija razina kvalitete mora biti mjerljiva.
 
Oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ do sada je dobilo 279 otočnih proizvođača za 880 proizvoda i proizvodnih linija s 24 otoka i poluotoka Pelješca.

Pisane vijesti