Ministrica Žalac: Nacionalna razvojna strategija definirat će sve ono što Hrvatska želi i mora postići do 2030. godine

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković predsjedao je danas u Banskim dvorima prvom sjednicom Upravljačkog odbora za izradu Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.

Vlada Republike Hrvatske osnovala je Upravljački odbor s ciljem koordinacije pripreme i praćenja provedbe Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine. Čine ga predsjednik Vlade i svi ministri, predstavnici Hrvatskoga sabora, Ureda predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, Udruge općina u Republici Hrvatskoj, Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvatske obrtničke komore (HOK), sindikata više razine, Hrvatske narodne banke (HNB) i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Izradom Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine, po prvi puta će se u Hrvatskoj kroz sveobuhvatni pristup države pristupiti dugoročnom planiranju razvoja.

Po završetku sjednice, u izjavi za medije, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac izvijestila je o usvajanju Poslovnika o radu Upravljačkog odbora tijekom sjednice.

Ministrica je naglasila kako se prvi puta od samostalnosti Hrvatske izrada ovog najvažnijeg strateškog dokumenta temelji na Zakonu o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske, koji je Hrvatski sabor usvojio 20. prosinca 2017. godine. Trenutno u Republici Hrvatskoj postoji 200 nacionalnih strateških dokumenata i više od 1.700 lokalnih i regionalnih strateških dokumenata što uvelike otežava upravljanje i kontrolu provedbe istih.

Predsjednik Vlade na sjednici je istaknuo kako će Nacionalna razvojna strategija biti dokument svih nas, cijele hrvatske javnosti.

Žalac je pojasnila da će Strategija biti temeljni dokument za određivanje smjernica i prioriteta u pregovorima s Europskom komisijom o korištenju EU sredstava u novoj financijskoj perspektivi kako bi raspoloživa EU sredstva doista bila usmjerena na stvarne potrebe hrvatskih građana.

Ministrica je navela da će Vlada upravo sa Zakonom o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem i Nacionalnom razvojnom strategijom prvi puta, kroz politički konsenzus svih stranka, definirati kakvu Hrvatsku želimo i koji su naši prioriteti.

„Najvažnije je da prioriteti definirani u Strategiji imaju temelj u državnom i europskom proračunu, kako bi svi razvojni projekti našli svoje mjesto u budućem financijskom razdoblju“, naglasila je.

Konačno, ministrica je pozvala sve građane da daju svoj doprinos u oblikovanju Hrvatske kakve želimo na mrežnoj stranici www.hrvatska2030.hr.



Pisane vijesti