5 milijuna kuna za 5 projekata fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije Grada Benkovca

Žalac: „Uskoro ćemo pokrenuti natječaj za projekte mikro, malih i srednjih poduzetnika na ratom pogođenim područjima s alokacijom od 67 milijuna kuna“

U petak 24. studenoga 2017. godine, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, s korisnicima je svečano potpisala pet ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekte ukupne vrijednosti skoro 5 milijuna kuna, od čega je 4,2 milijuna sufinancirano EU sredstvima u okviru Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima.
 
Spomenuti Program provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava s ciljem fizičke, socijalne i gospodarske regeneracije ratom pogođenih područja za što na raspolaganju stoji ukupno 120 milijuna eura bespovratnih sredstava iz EU fondova.
 
Grad Benkovac, jedno je od pet odabranih pilot-područja te je za provedbu njegova Intervencijskog plana osigurano 22,5 milijuna eura, a danas su potpisani Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za pet projekata:
 
  • „Priprema projektne dokumentacije i jačanje kapaciteta za provedbu Intervencijskog plana Grada Benkovca“, ukupna vrijednost projekta je 2,5 milijuna kuna
  • Priprema projektne dokumentacije za projekt "Revitalizacija i uređenje Zavičajnog muzeja Benkovac", ukupna vrijednost projekta je 454.750,00 kuna
  • „Benkovački sajam-unapređenje infrastrukture i valorizacija“,  ukupna vrijednost projekta je 1,6 milijuna kuna
  • „Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre“, ukupna vrijednost projekta je 233.500,00 kn
  • „Izrada studije izvedivosti za vodovodne mreže u službi razvoja, A dio“, ukupna vrijednost projekta je 196.500,00 kn
 
Ministrica Žalac čestitala je svim korisnicima projekata na dodijeljenim bespovratnim sredstvima te istaknula: „S obzirom da maksimalno sufinanciranje ovih projekata EU sredstvima iznosi 85%, preostalih 15% za koje Grad Benkovac i ostali korisnici moraju osigurati vlastita sredstva, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sufinancirat će u iznosu od 80% putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata jer znamo koliko je to Vama potrebno!“.
 
Ministrica je najavila i skoro pokretanje poziva na dostavu projektnih prijedloga vezanih uz razvoj poduzetništva u Gradu Benkovcu koji će biti namijenjen za provedbu projekata mikro, malih i srednjih poduzetnika na području Grada s alokacijom od 11.9 milijuna kuna.
 
U ime korisnika, ugovore su potpisali gradonačelnik Tomislav Bulić, direktor Vodovoda i odvodnje d.o.o. Benkovac Hrvoje Bura te ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac Marin Ćurković.


Pisane vijesti