Uz pomoć donacije Kraljevine Norveške, obnovljena zgrada pravosudnih tijela u Karlovcu

U petak, 14. srpnja 2017. godine u Karlovcu je održana Svečana ceremonija zatvaranja programa HR04, sufinanciranog sredstvima Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2009.-2014. te predstavljanje obnovljene zgrade pravosudnih tijela u Karlovcu.

U sklopu programa HR04, uspješno je proveden projekt „Poboljšanje kvalitete i učinkovitosti pravosudnog sustava kroz razvoj infrastrukture i bolje upravljanje” u okviru kojeg je obnovljena zgrada pravosudnih tijela u Karlovcu u kojoj su smješteni Županijski sud, Općinski sud, Prekršajni sud, Županijsko i Općinsko državno odvjetništvo te Stalna služba Trgovačkog suda u Zagrebu. Cilj projekta bilo je povećanje učinkovitosti pravosuđa i poboljšanje kvalitete pravosuđa u skladu s europskim standardima.
 
Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, zahvalila je Kraljevini Norveškoj što je uvidjela važnost ovog Projekta, kao i Ministarstvu pravosuđa kao dugogodišnjem partneru u projektnoj suradnji. „Zadovoljstvo mi je danas biti ovdje i stajati u novo uređenom prostoru koji će zasigurno ojačati djelotvornost pravosudnih tijela na opće zadovoljstvo građana Grada Karlovca.“, istaknula je ministrica Žalac i dodala: „Pred nama je novo financijsko razdoblje za period 2014.-2021. u kojem je Hrvatskoj dodijeljeno nešto više od 103 milijuna eura iz financijskih mehanizama Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora i uvjerena sam da nas čeka još puno ovakvih uspješnih projekata“
 
Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan napomenuo je, između ostaloga, kako samo dva grada u Hrvatskoj imaju zgradu koja objedinjava sva pravosudna tijela na području županije i to Varaždin i Karlovac. Kako je pravosuđe javni servis građana, na ovaj će se način i građanima omogućiti da ostvare i one potrebe i svrhe zbog kojih je potrebno i sudovanje te će ovaj prostor omogućiti skraćivanje radnih procesa, jer se sve nalazi u istoj zgradi.
 
Veleposlanica Kraljevine Norveške, Astrid Versto izrazila je svoje zadovoljstvo zbog uspješne implementacije ovog projekta navodeći kako ovo prekrasno, obnovljeno zdanje predstavlja predanu i plodonosnu suradnju između naše dvije zemlje.
 
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je kako je ovo formalno završetak komponente jedan ovoga projekta podizanja kvalitete i učinkovitosti pravosudnog sustava, međutim, dodao je da je to projekt koji je stalno u tijeku jer se iz dana u dan diže kvaliteta pravosuđa i bez obzira što postoje brojne kritike da je pravosuđe sporo, često se to mjeri po pojedinačnim predmetima, a ispod radara javnosti prolaze deseci tisuća predmeta koji u pravosuđu prolaze vrlo korektno.
 
Osim spomenutih sudionika, na svečanosti su kao domaćini sudjelovali i župan Karlovačke županije Damir Jelić te gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić.


Pisane vijesti