Održana 2. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Žalac: “Kao što smo i najavili, uveli smo obavezni kriterij kojim se ocjenjuje doprinos projektnog prijedloga uravnoteženom regionalnom razvoju RH”

U ponedjeljak, 03. srpnja 2017. U Požegi je održana druga sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, kojom je predsjedavao Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. 
 
Podsjetimo, Vlada je na sjednici 8. ožujka 2017. osnovala Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem kao savjetodavno tijelo u području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, a prva je sjednica Savjeta održana 11. travnja u Osijeku.
 
Sjednicu Savjeta uvodnim je obraćanjem otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te kazao da je ovo prigoda da se, nakon prvog sastanka u Osijeku u travnju ove godine, rezimiraju postignuća u provedbi aktivnosti u okviru Projekta Slavonija.
 
Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, kao predstavnica glavnog koordinacijskog tijela i zamjenica predsjednika Savjeta, izvjestila je sve članove Savjeta o tijeku provedbe Projekta Slavonija, Baranja i Srijem te istaknula: “Od prethodne sjednice Savjeta do danas naporno smo radili na provedbi zaključaka koje smo donijeli na prvoj sjednici Savjeta te smo u okviru poziva za dodjelu bespovratnih sredstava uveli dodatno bodovanje projektnih prijedloga za doprinos uravnoteženom regionalnom razvoju i osnovali Fond za regionalni razvoj.” Ministrica je najavila i skoro donošenje novog indeksa razvijenosti koji će osigurati pravedniju podjelu sredstava te ispraviti nepravdu koja je nanesena mnogim slabije razvijenim područjima.
 
Neke od ostalih tema o kojima se govorilo su poljoprivreda i ruralni razvoj te zapošljavanje. Aktivnosti svojih ministarstava u okviru ovih tema predstavili su ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić,  i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, nakon čega su župani svih pet slavonskih županija predstavili strateške razvojne projekte istih.


Pisane vijesti