Hrvatska i dalje ruši rekorde u povlačenju EU sredstava – po prvi puta smo prešli 6 milijardi

Ministar Tolušić: „Hrvatska je na putu uspjeha i na njemu namjerava ostati do kraja financijskog razdoblja!“

Hrvatskoj je na raspolaganju gotovo 10,7 milijardi eura iz fondova Europske unije koje treba potrošiti do 2023. godine. Prema podacima Ministarstva financija Hrvatska je u prvih 10 mjeseci ove godine povukla 6,286 milijardi kuna i tako ostvarila najveći uspjeh od kada ima pristup novcima iz EU fondova.

Od ulaska u Europsku uniju 2013. godine, Hrvatska je svake godine do sada povlačila iz EU fondova tek neznatno veći iznos od onoga kojeg je uplaćivala, dok se ove godine i to značajno promijenilo.

„Ovo je već sada najuspješnija godina u povlačenju sredstava iz EU fondova, ali nećemo se tu zaustaviti. Do kraja godine imamo još gotovo 80 dana u kojima se puno toga može napraviti. Zahvaljujući upornom radu i dobroj koordinaciji svih tijela u Sustavu, Hrvatska je napokon krenula putem uspjeha i uvjeren sam da će na njemu ostati do kraja ovog financijskog razdoblja“, izjavio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.

Ovakav uspjeh ponajviše je rezultat dobre koordinacije tijela u Sustavu upravljanja i kontrole EU fondovima što je u konačnici dovelo do brže pripreme i objave natječaja te bolje realizacije projekata. Dodatnim pojednostavljenjem sustava i procedura EU fondova te izmjenama operativnih programa omogućit će se još veći porast iskorištenosti fondova.  

Uz pomoć sredstava koja su joj na raspolaganju u financijskom razdoblju 2014. – 2020., Hrvatska će graditi škole, studentske domove, bolnice, domove zdravlja, prometnice, ulagati u poduzetništvo, ruralni razvoj, kulturnu baštinu, energetsku učinkovitost, razvoj informacijske i komunikacijske infrastrukture i mnoga druga područja od kojih će najviše koristi imati hrvatski građani.

Pisane vijesti