Grčić HUP-u: svi odgovori su u Nacionalnom programu reformi

Prošle je godine Europska komisija Hrvatskoj dala osam preporuka, a ove je godine taj broj smanjen na šest, i to u područjima u kojima stanje u Hrvatskoj nije puno drugačije nego u ostalim zemljama članicama Europske unije.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić u srijedu je izjavio kako su odgovori na sva pitanja HUP-a političkim strankama pred parlamentarne izbore, vezana uz uvjete poslovanja poduzetnika i unapređenje poslovne klime, sadržani u Nacionalnom programu reformi te je istaknuo da ne može prihvatiti ocjene i kritike da baš ništa nije učinjeno.

"Prošle je godine Europska komisija Hrvatskoj dala osam preporuka, a ove je godine taj broj smanjen na šest, i to u područjima u kojima stanje u Hrvatskoj nije puno drugačije nego u ostalim zemljama članicama Europske unije", podsjetio je Grčić na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Jedna od preporuka EK je smanjenje broja državnih agencija, a Grčić je kazao kako će svi pravni akti za to biti pripremljeni do kraja godine. Ujedno, dodao je, priprema se i još 300 milijuna kuna 'težak' paket rezanja parafiskalnih nameta u ovoj godini, nakon 410 milijuna kuna 'rezanih' prošle godine, što će u 2016. narasti na ukupno oko milijardu kuna.

Istaknuo je i pilot projekt rezanja administrativnih opterećenja i procedura za poduzetnike i investitore te najavio kako bi do kraja godine trebao biti izrađen i mehanizam poticanja dobrovoljnog spajanja jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Uređuje se sustav plaća i nagrađivanja u javnom sektoru, restrukturiranju se velika javna poduzeća, poput HŽ-a i HAC-a, pravosuđe je broj neriješenih predmeta smanjilo za 200-tinjak tisuća, saniran je dio duga zdravstva i napravljen plan kako dugove posve zatvoriti.

Ujedno, jedno cijelo područje preporuka EK riješit će se uskoro donošenjem novog stečajnog zakona, koji obuhvaća i postupke predstečajnih nagodbi i time omogućiti dovršetak restrukturiranja gospodarstva, dok će se zakonom o osobnom stečaju to isto omogućiti i građanima, rekao je Grčić.

Istaknuo je kako su sve te reforme ujedno bile i nužne pretpostavke da se dogodi ono za što se u petak očekuje i potvrda službene statistike, odnosno i tehnički izlazak zemlje iz recesije.

Dodao je i kako su sve te reforme već znatno uznapredovale, a već je prošle godine Hrvatska, po ocjeni EK, bila osma od 28 članica po provedbi reformi.

"Dakle, nismo tako loši kako dio javnosti to tumači, a i brži smo od nekih starih članica EU. Predizborno je vrijeme i svi se trude omalovažavati rezultate ove Vlade, ali oni su neupitni", rekao je Grčić.

Pritom je naglasio kako kritike očekuje od oporbe, ali da bi HUP trebao biti partner Vladi te da od njih očekuje da, kada ocjenjuju postojeće stanje u zemlji, ipak kažu što je sve dobro napravljeno do sada i što je dobro najavljeno.
 

Hajdaš Dončić ne slaže se s kritikama da Vlada nije za poslodavce napravila ništa

HUP-ova pitanja u srijedu je nakon obilaska cestovnih radova u okolici Jastrebarskog, na upit novinara, komentirao i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. On kaže da se ne slaže s kritikama da Vlada nije za poslodavce napravila ništa.

Smatra kako je normalno da u svakoj civiliziranoj zemlji uvijek postoji lagani sukob sindikata, poslodavaca i Vlade, a da je Vlada tu da moderira. Ona ne može sto posto stati na stranu poslodavaca ili sindikata, nego naći najbolja i najmanje bolna rješenja za svaku stranu, drži Hajdaš Dončić.

"Ništa neočekivano, ovo je izborna godina pa se očekuje pritisak od svih dionika društva, dakle i sindikata i poslodavaca, a na nama je da nastavimo po našem putu, a to je naprijed, a ne nazad", rekao je Hajdaš Dončić.

(Hina)

Vijesti iz medija | Ekonomija