EU obnavlja Kaše

 

Slobodna Dalmacija / Gabrijela Bijelić


Obnova Kaša vrijedna je 25 milijuna kuna, a 85 posto iznosa za taj posao osigurat će Europska unija

 

Obnova valobrana Kaše u starom dubrovačkom portu, vrijedna 25 milijuna kuna, financirat će se novcem EU-a u 85-postotnom omjeru, potvrdio nam je u petak uoči sastanka s izaslanstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić.

- Pripremili smo dokumentaciju i održali sastanke sa stručnim konzultantima, pa vjerujemo da ćemo uskoro riješiti i financiranje obnove – izjavio je ravnatelj Dadić o obnovi valobrana iz 16. stoljeća, za koju je građevinska dozvola dobivena još prije rata 1990. godine, no zbog postroženih konzervatorskih zahtjeva projekt je morao krenuti ispočetka. Bude li se sve odvijalo prema planu, prvi novčani transfer iz fondova EU-a očekuje se u drugoj polovici 2014. godine.

 

Dokumentacija pripremljena


Rekonstrukcija Kaša uvrštena je na popis 32 projekta u RH za koje je u srpnju prošle godine potpisan sporazum o tehničkoj pomoći s Grčićevim Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije za pripremu projekata za financiranje iz sttrukturnih fondova EU-a.

Tehnička pomoć uključuje potporu u razradi investicijskog ciklusa i projekta, te izradu studije izvedivosti rekonstrukcije spomenika pod zaštitom UNESCO-a zaštićenog lukobrana Kaše na ulazu u povijesnu dubrovačku luku.

Projektanti su Željko Peković i Blaž Gotovac, a obnova je na listi projekata sanacije spomeničke jezgre koje je Županijska lučka uprava Dubrovnik kandidirala za potporu iz fondova EU-a.

U pripremne radnje započete prije četiri godine, usporedno s izradom projekta, Županijska lučka uprava Dubrovnik dosad je uložila 1,3 milijuna kuna te ishodila pravomoćnu građevinsku dozvolu koja vrijedi do siječnja 2015. godine.

Obnova Kaša po smjernicama Konzervatorskog odjela u Dubrovniku uključuje konzerviranje lukobrana u postojećem stanju radi sprječavanja daljnjih oštećenja. Najveći zahvati slijede na južnom dijelu Kaša, okrenutom prema tvrđavi Sv. Ivan, koji je počeo tonuti.

____________________________________________________________________________________

 


Na listi MARIBIC i Kalos


Ravnatelj ŽLU-a Dubrovnik Željko Dadić i potredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić nedavno su potpisali sporazum o dodjeli tehničke pomoći za rekonstrukciju valobrana Kaše u Gradskoj luci Dubrovnik. Osim za Kaše, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji računaju na novac iz europskih fondova i opremanje Inovacijsko-istraživačkog centra za marikulturu MARIBIC te velolučke Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju „Kalos“, koje je kao prioritete odabralo nadležno ministarstvo u koordinaciji s Regionalnom razvojnom agencijom DUNEA.

 


Vijesti iz medija