Kreću Grčićevi lovci na projekte

 

Jutarnji list 

Kako bi se u hrvatski proračun natrag slilo što više eura iz fondova Europske unije kroz financiranje projekata, potpredsjednik Vlade Branko Grčić u područja od posebne državne skrbi šalje takozvane lovce na projekte. Dužnost im je naći projekte za koje bi se novac iz EU fondova mogao povući u sljedećih 14 mjeseci. Lovci na projekte obilazit će tri županije, Ličko-senjsku, Karlovačku i Sisačko-moslavačku županiju.

Lovci, odnosno konzultanti koji znaju prepoznati projekte koji se uklapaju u ciljeve i prioritete različitih fondova EU bit će plaćeni kroz program Ujedinjenih naroda za razvoj UNDP, odnosno kroz pilot-projekt te organizacije i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Vrijednost projekta je 3,48 milijuna kuna. Ministarstvo pokriva trošak od 2,3 milijuna, a UNDP donira 1,16 milijuna kuna za provedbu projekta.

- Lovci na projekte državna su pomoć najmanje razvijenim jedinicama lokalne samouprave, primarno na područjima posebne državne skrbi, koji nemaju snage razvijati vlastite kapacitete, a njihove su potrebe za razvojnim projektima najveće – rekao je Grčić.

S obzirom na to da je jedan od većih hrvatskih problema premali broj kvalitetnih projekata spremnih natjecati se za sredstva iz fondova EU, u Grčićevom ministarstvu od lovaca na projekte očekuju, kako kažu, značajan pomak u dinamici i broju projekata s područja posebne državne skrbi.
 
  • D.R.
     


  


Vijesti iz medija