Kako bi dobili projekte vrijedne 3,5 milijarde kuna treba uložiti 30 milijuna kuna

 

(Poslovni savjetnik/Hina)
 
 
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potpisalo je danas s 50 predstavnika županija, lokalne samouprave i razvojnih agencija sporazume o dodjeli tehničke pomoći u ukupnom iznosu od 30 milijuna kuna za potporu pripreme i dorade odabrana 32 razvojna projekta javne, poslovne, turističke i kulturne infrastrukture koji su već spremni ili će biti za financijsku potporu iz EU fondova.

Ukupna vrijednost tih projekata procjenjuje se na pola milijarde eura ili 3,5 milijarde kuna.

O tome je izvijestio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj su bili i ministri poduzetništva i obrta Gordan Maras i znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović te zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo.

Programom tehničke pomoći omogućit će se daljnja razrada odabrana 32 projekta i povećati njihova sposobnost za prijavu na natječaje u okviru pretpristupnih programa IPA i kasnije strukturnih fondova EU. To je ujedno prvi put, kazao je Grčić, da država na taj način pomaže razradu i stvaranje razvojnih projekata za EU fondove.

Spomenuti iznos od 30 milijuna kuna Ministarstvo regionalnoga razvoja osiguralo je ove godine, a iduće će za tu namjenu, nada se Grčić, biti i više jer se s ulaskom Hrvatske u EU iznos raspoloživog novca sa 140 milijuna eura (iz pretpristupnih fondova) 'penje' na 450 milijuna eura u drugoj polovici 2013., te na 1,1 milijardu eura u punoj godini članstva.

Opremanje centara poslovne izvrsnosti

Ministar Gordan Maras je posebno važnim istaknuo da se od 32 projekta 12 odnosi na javno-poslovnu infrastrukturu koji se procjenjuju na 190 milijuna eura, a među njima je najviše onih za izgradnju i opremanje tehnoloških, inovacijskih i centara poslovne izvrsnosti (u Šibeniku, Novoj Gradiški, Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Puli i drugdje).

Dvadeset projekta, procijenjenih na 300 milijuna eura, odnose se na projekte javne kulturne i turističke infrastrukture, među kojima je primjerice Lječilišni centar Vela Luka, zdravstveno turistički centri na Velom Lošinju i u Biogradu, regija digitalnih muzeja sjeverozapadne Hrvatske, Eko muzej Pustinja Blaca na Braču i drugi.
 


Vijesti iz medija