Grčić: Investirajte u nove projekte, Vlada će vas u tome podržati

 

(Hina)


Ulazak u EU za hrvatske će tvrtke značiti priliku, ali i izazov, bit će izložene većoj konkurenciji te se stoga moraju okrenuti ulaganjima u znanja, nove tehnologije i inovacije, istaknuto je na panel raspravi pod nazivom "Što hrvatskim izvoznicima donosi članstvo u EU" koja je održana u sklopu današnje 7. konvencije hrvatskih izvoznika.

Predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago kazao je kako hrvatske tvrtke moraju biti u stanju obnoviti tehnologije, te stvarati proizvode dodane vrijednosti kako bi se mogle nositi s konkurencijom.

Tvrtke koje žele konkurirati moraju se prilagođavati produktivnosti i moraju imati visoku tehnološku razinu, kazao je posebni savjetnik Predsjednika Republike za gospodarstvo Boris Cota. Smatra i kako će se tvrtke morati okrenuti ulaganju u tehnologiju i inovacije jer je to način na koji mogu povećati produktivnost.

Mali broj izvoznika i skroman izvoz roba u industrijskom sektoru je nešto što jasno pokazuje da je to područje u kojem se mora još puno raditi, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

Istaknuo je kako treba poticati ljude da ulažu u znanje i nove tehnologije i na taj način osiguraju vlastitu konkurentnost, a u tom smislu imat će podršku Vlade.

"Investirajte u nove projekte, Vlada će vas u tome podržati", poručio je izvoznicima Grčić.

Kazao je i kako treba učiniti sve ono što je potrebno u korist veće konkurentnosti naših izvoznika, posebice godinu dana prije ulaska u EU i uključenje u jedinstveno tržište.

To je ono što Vlada u svom programu i proklamira - fiskalnu konsolidaciju, paket reformi koje treba provesti i koje trebaju stvoriti prijateljsko okruženje za izvoznike te svaki poticaj investiciji, kazao je.

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica napomenuo je kako Hrvatska kao članica CEFTA-e ima bescarinski ulaz na ta tržišta, što će se promijeniti ulaskom u EU, što bi posebice pogodilo prehrambenu industriju.

Do kraja lipnja Europska komisija trebala bi krenuti u pregovore sa svakom od zemalja članica CEFTA-e kako bi se tijekom prve polovine iduće godine ostvarile sve pravne pretpostavke za primjenu novog europskog režima od 1. srpnja 2013.

Hrvatski je interes da u europski trgovinski režim bude ugrađena ona razina povoljnog ili bescarinskog trgovinskog režima kojeg Hrvatska ima sa zemljama CEFTA-e, pojasnio je.
 


Vijesti iz medija