Vlada pomaže uređenje Istočne obale u Splitu?

 

(Tportal/Damir Petranović)


Središnja proslava Europskog tjedna u Hrvatskoj ove godine održava se u Splitu, pa je cijeli grad preplavljen tribinama, susretima i manifestacijama pod zastavom sa žutim zvjezdicama. U Dalmaciju su se spustili i šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren s nekoliko veleposlanika europskih zemalja te potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Posjetili su Županiju i susreli se sa županom Antom Sanaderom, potom i gradsku upravu u kojoj ponovno nije bilo gradonačelnika Željka Keruma.

Vandorena i Grčića primili su splitski dogradonačelnici Jure Šundov i Anđelka Visković na sastanku koji je iza zatvorenih vrata potrajao preko sat vremena. U izjavama za medije sve je prštalo od elana i optimizma: razgovaralo se najviše o europskim fondovima i mogućnostima iskorištavanja sredstava za infrastrukturne projekte, a sam potpredsjednik Vlade izričito je poželio preuređenje Istočne obale Gradske luke.

'Bilo bi dobro da nakon dovršetka Zapadne obale krene i uređenje istočnog dijela luke, da on dobije smisao i da se kroz taj projekt riješi niz infrastrukturnih problema', kazao je Grčić. Spomenuo je i izgradnju ljetnih vezova za kruzere, a o tom projektu potpredsjednik Vlade zna dosta jer je u mandatu ravnatelja Lučke uprave Branka Grgića bio jedan od članova Savjeta za razvoj Gradske luke. Navodno za oba projekta vlada velika zainteresiranost međunarodnih financijskih institucija.

'Sastanak je bio puno više od protokolarnog, razgovarali smo o mnogim važnim temama za grad Split i njegovu budućnost. Naglasak je na Vladinoj strategiji, novim ulaganjima, investicijama i razvoju. Bitno nam je podići građevinarstvo i prateću industriju, a za to nemamo puno vremena', kazao je Grčić. Iako je ponovio da 'budućnost Jadrankamena nije upitna', nije imao konkretan odgovor na pitanje novinara hoće li se spasiti građevinska tvrtka Monter, čiji radnici su već mjesec dana u štrajku te su prosvjedovali na ulicama upravo za vrijeme njegova boravka u Splitu. 'Probleme svih tvrtki Vlada će rješavati od slučaja do slučaja, spasit ćemo sve koje imaju mogućnost opstanka', kazao je.

Grčić je uputio kritiku lokalnim vlastima jer 'slabo koriste povoljne kredite međunarodnih institucija koji su na raspolaganju', a kao glavni problem za bolje iskorištavanje europskih fondova naveo je nedovoljnu pripremljenost projekata. Ipak, u splitskom slučaju naveo je brojne mogućnosti: od stavljanja u funkciju bivše vojarne Dračevac preko zbrinjavanja otpada i sanacije odlagališta Karepovac do izgradnje novih škola.

'Uskoro ćemo na raspolaganju imati oko osam milijardi kuna bespovratnog novca godišnje, a to je iznos jednak onome koji nam je ove godine potreban za rješavanje svih problema. Prostor za korištenje iznimno je širok, od komunalne infrastrukture, preko obnove željeznica, razvoja ljudskih resursa, malog gospodarstva... Pokušat ćemo iskoristiti dio i za nedovršene krakove autocesta', najavio je Grčić. Svjestan je da problem nastaje oko sufinanciranja projekata na lokalnoj razini, pa je njegovo ministarstvo pripremilo dvije mjere: idućeg tjedna objavit će se program kojim će Hrvatska banka za obnovu i razvoj sufinancirati europske projekte, a za istu namjenu ove godine izdvojeno je i 45 milijuna kuna iz proračuna.

Splitski dogradonačelnik Jure Šundov zamolio je da se ubrza rješavanje problema Spaladium Centra i konačno organizira sastanak između Vlade, Grada Splita i konzorcija tvrtki koje su sudjelovale u izgradnji njegove prve faze. Anđelka Visković otkrila je da Split u ovom trenutku ima pripremljenih devet projekata za povlačenje oko dva milijuna eura iz europskih fondova, mahom iz područja kulture i turizma, te da je dovršena edukacija čak 50 ljudi koji će raditi upravo na projektima koji bi se financirali iz pretpristupnih i pristupnih fondova.

Šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Vandoren ponovio je da se Hrvatskoj otvara mogućnost korištenja znatno većih sredstava te da su u ovom trenutku potrebne hitne investicije za oporavak gospodarstva. 'Pozivam Županiju i Grad da zajedno rade na eliminiranju prepreka za strane investicije i otvaranje radnih mjesta', kazao je Vandoren.



Vijesti iz medija