Grčić: Očekujem da će Hrvatska uskoro postati gradilište

 

(Dnevnik.hr)

Slavonija spada u siromašnije dijelove Hrvatske, a upravo njih Vlada planira oživjeti novim investicijama. O projektima je za Dnevnik Nove TV govorio ministar regionalnoga razvoja Branko Grčić.

Krediti su osigurani, a dijelom projekata, točnije radova kojima bi se osigurao gospodarski rast, trebalo bi koordinirati Ministarstvo regionalnoga razvoja, odnosno ministar Branko Grčić. Riječ je o kreditima Europske investicijske banke, ali Ministarstvo regionalnoga razvoja trebalo bi odigrati ključnu ulogu u privlačenju novca iz Bruxellesa, kojim bi se sljedećih godina gradila infrastruktura u Hrvatskoj.

'Prva lopata je zabijena, očekujemo da prođe proces javne nabave za više od polovicu projekata i da svi projekti budu u funkciji, da se nekoliko tisuća ljudi zaposli u manjim tvrtkama i da u manjim gradovima živne taj sektor', izjavio je ministar Grčić ekskluzivno za Dnevnik Nove TV.

Ministar je otkrio da projekti zahvaćaju sve županije i jedan veliki dio lokalne samouprave. 'Radi se o 90 od 200 projekata na području Slavonije, 50 na području sjeverozapadne Hrvatske i 50 na jadranskom području', otkrio je ministar. Grčić je dodao da Ministarstvo regionalnog razvoja pokriva manje projekte. 'To su sportske dvorane, vrtići, kulturni domovi, lokalne ceste, vodovod, kanalizacija i slično', objasnio je ministar Grčić.

Ministar je rekao kako im je glavni posao poticanje svih potencijalnih korisnika sredstava iz fondova od 500 milijuna kuna da već sada aktivno rade u pripremi tih projekata. 'Već sada postoje neki projekti na području željeznica i otpada', dodao je. 'Očekujem da će Hrvatska postati pravo gradilište u drugoj polovici 2013., a u najvećoj mjeri od 2014. nadalje', izjavio je Grčić. Ministar je kratko prokomentirao i najave o novoj cijeni struje rekavši da su na tragu odluke, ali da se treba strpiti do petka, kada je sjednica Vlade.
 


Vijesti iz medija