''Jačamo apsorpcijske kapacitete za EU fondove''

 

(t-portal, Hina)
 
'Hrvatska ubrzano radi na pripremama za punopravno članstvo kada će iz strukturnih i Kohezijskog fonda EU-a moći povlačiti višestruko veće iznose nego što je mogla do sada u pretpristupnom razdoblju', izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu potpredsjednik hrvatske vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić nakon sastanka s povjerenikom za proširenje Štefanom Fuelom.

'U pretpristupnom razdoblju Hrvatska je imala na raspolaganju negdje oko 150 milijuna eura godišnje, a sada ulazimo u razdoblje u kojem ćemo na raspolaganju godišnje imati preko milijardu eura. Po tome se vidi koliki je posao pred Hrvatskom u fazi priprema za povlačenje tih sredstava i koliko još moramo raditi na jačanju apsorpcijskih kapaciteta', rekao je Grčić, koji je sastanak s Fuelom ocijenio vrlo uspješnim.
 
Grčić je dodao da su u pripremama već napravljeni prvi koraci, u okviru ministarstva regionalnoga razvoja osnovane su posebne jedinice koje se bave koordinacijom priprema za korištenje europskih fondova, a na razini Vlade uspostavljena je koordinacija koja će nadzirati cijeli proces. 'Sada idemo na jačanje kapaciteta po pojedinim ministarstvima i svim drugim institucijama koje će imati ključnu ulogu u korištenju europskih fondova u budućnosti', rekao je.
 
Na sastanku je bilo riječi i tzv. Sarajevskom procesu, odnosno o organizaciji donatorske konferencije krajem travnja u Sarajevu namijenjene stambenom zbrinjavanju izbjeglica i prognanika u regiji. Riječ je o projektu od preko 500 milijuna eura, iznosu koji bi uključivao i dio sredstava iz nacionalnih proračuna iz četiri države regije.
 
'Time bi se u velikoj mjeri riješio gorući problem naše regije, to jest posljedice ratova od prije 15 i 20 godina', rekao je Grčić.
 
Grčić će u utorak razgovarati i s povjerenikom za regionalnu politiku Johannesom Hahnom također o pripremama Hrvatske za buduće korištenje sredstava iz Strukturnih i Kohezijskog fonda te o sudjelovanju Hrvatske u kreiranju buduće Kohezijske politike za razdoblje 2014–2020. godine.
 


Vijesti iz medija