Grčić i Hahn razgovarali o fondovima EU-a

 

(Hina)
 
BRUXELLES, 27. ožujka 2012. 'Uspostava posebnog ministarstva za sve strukturne fondove EU-a vrlo je inteligentna odluka hrvatske vlade, koja će pomoći u povlačenju dostupnih sredstava', izjavio je utorak u Bruxellesu povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn nakon razgovora s potpredsjednikom hrvatske vlade i ministrom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Brankom Grčićem.
 
'Vrlo sam zadovoljan što je Hrvatska uspostavila ministarstvo odgovorno za sve strukturne fondove, što je definitivno inteligentna odluka za srednjoročno razdoblje. To će definitivno pomoći u povlačenju novca koji je na raspolaganju, a tu je riječ o iznosu od preko 400 milijuna eura za drugu polovicu 2013. godine.

Stoga je vrlo važno imati jasne ideje, to jest projekte za predstojeće razdoblje kako se ne bi nepotrebno gubilo vrijeme', rekao je Hahn nakon razgovora s Grčićem. Hrvatska ulazi u Europsku uniju na samom kraju sadašnjeg višegodišnjeg proračunskog razdoblja EU-a 2007-2013. i za šest mjeseci članstva u drugoj polovici 2013. godine moći će iz Kohezijskog i strukturnih fondova povući oko 450 milijuna eura.

EU sada dogovara novi višegodišnji financijski okvir 2014-2020. Potpredsjednik Grčić je rekao da je u razgovoru s Hahnom otvorio pitanje eventualne promjene ustroja sadašnjih statističkih regija na razini NUTS 2 u Hrvatskoj, jer postoje izgledi da Sjeverozapadna Hrvatska u sljedećem višegodišnjem proračunskom okviru bude iznad 75 posto europskog prosjeka, što bi joj dalo status tranzicijske regije s nešto manjom alokacijom sredstava.

NUTS 2 su statističke prostorne jedinice koje mogu imati od 800 tisuća do milijun i 300 tisuća stanovnika. Hrvatska je podijeljena na tri takve regije - Sjeverozapadnu Hrvatsku, Panonsku Hrvatsku i Jadransku Hrvatsku. Europska komisija je u svom prijedlogu sljedećeg višegodišnjeg proračunskog okvira (MFF) za kohezijsku politiku predložila ukupno 376 milijardi eura.

Najveći dio novca - 336 milijardi eura - namijenio bi se izravnoj potpori razvoju i konkurentnosti svih europskih regija, dok je preostalih 40 milijardi eura planirano za budući fond iz kojega će se financirati prometna, energetska i telekomunikacijska infrastruktura. Naglasak kohezijske politike u sljedećem proračunskom razdoblju bit će na jačanju rasta i konkurentnosti.

Prema prijedlogu Europske komisije 162,6 milijardi eura, ili 48,3 posto ukupnog iznosa, namijenjeno je za regije čiji je BDP po glavi stanovnika ispod 75 posto europskog prosjeka. Za razvijenije regije, čiji je BDP iznad 90 posto europskog prosjeka, predviđeno je 53,1 milijarda eura ili 15,7 posto.

Europska komisija je uvela novu kategoriju - tranzicijske regije - čiji je BDP između 75 i 90 posto europskog prosjeka i za njih je predviđeno 39 milijardi ili 11,6 posto sredstava za kohezijsku politiku. 'U 2013. godine sve hrvatske statističke regije imat će mogućnost korištenja ovih 450 milijuna eura koji su na raspolaganju.

Do početka novog MFF-a izvršit ćemo dodatne analize kako bismo vidjeli u koju će kategoriju spadati te regije, a sigurno je da će Hrvatska u skladu s europskom regulativom pokrenuti proces izmjena regija na razini NUTS 2, ali o tome još moramo razgovarati s Europskom komisijom', rekao je Grčić.

Grčić je s povjerenikom Hahnom razgovarao i o mogućnosti da EU financira dio troškova za razminiranje. Za razminiranje je Hrvatska do sada potrošila oko 500 milijuna eura, a taj proces trebao bi završiti do 2019. godine, za što je potrebno još 500 milijuna eura.

'Razgovarali smo o mogućnosti i da EU na neki način sudjeluje u tome. Neke mogućnosti postoje i, iako to neće biti veliki novci, izgledno je da ćemo to jednim dijelom moći financirati iz strukturnih fondova', rekao je Grčić.
 


Vijesti iz medija